Opetuskokonaisuuden toteutussuunnitelma

Opetuskokonaisuuden toteutussuunnitelma

Aihe: Jeesuksen elämä ja opetukset.  

Tavoitteet: Nuoret oppisivat Jeesuksen elämän kohokohdat ja sisäistäisivät Jeesuksen eri opetuksia.

Opetus tekniikat: Ryhmätyöskentely, luento, keskustelu, elämän jana.

Opetuksen materiaalit: Raamattu, luentomateriaali, paperia, tusseja, valko- tai liitutaulu.

Opetuksen sisältö: Nuorten saapuessa luokkatilaan, ohjeista heitä jakautumaan isosryhmiin. Kaikkien asetuttua paikoilleen kerro päivän opetuksen aihe. Päivän aihetta tulette käsittelemään ensin ryhmissä niin, että jokainen ryhmä saa oman Raamatun kohdan, joka liittyy Jeesuksen elämään. Ryhmät lukevat omat Raamatun kohdan ja tämän jälkeen piirtävät yhdessä sarjakuvan Raamatun kohdasta. Kun kaikki ovat valmiina, käy ryhmä kerralaan läpi heidän aiheensa ja piiroksensa. Ryhmän kerrottua Raamatun kohdastaan ja esiteltyään piiroksensa merkkaa taululle janaa Jeesuksen elämästä (käy ryhmät läpi niin, että aloitat Jeesuksen syntymästä ja päätät sen Jeesuksen ylösnousemukseen). Ensimäisen ryhmän kerrottua Jeesuksen syntymästä, pidä lyhyt luento jossa kerrot aiheesta viellä tarkemmin, toimi näin jokaisen ryhmän kohdalla. Käsiteltyänne Jeesuksen ylösnousemukseen voitte pitää pienen tauon.

Tauon jälkeen käsittelette Jeesuksen opetuksia.

Lukekaa yhdessä Jeesuksen opetuksiin liittyvät Raamatun kohdat. Aloitaakaa Matt. 22: 34-40, jossa käsittelette Rakkauden kaksoiskäskyä. Tämän jälkeen lukekaa Laupias Samarialainen kertomus jossa käytte läpi lähimmäisenrakkautta. Lopuksi lukekaa vielä Vuorisaarna Matt. 7: 1-14, keskittykää kuitenkin kultaiseen sääntöön eli jae 12. Luo keskustelua nuorten kanssa, siinä mitä he ajattelevat näistä opetuksista. Millä tavoin nämä opetukset liittyvät toisiinsa? Kuinka nämä opetukset näkyvät nykypäivässä ja heidän elämissä. Miksi nämä opetukset ovat tärkeitä ja oleellisia? Kun olet keskustellu nuorten kanssa tarpeeksi voit päättää opetuksen.


Raamatun kappaleet:  

Jeesuksen elämä
Luuk. 2: 1-20 Jeesuksen syntymä
Mark. 1: 1-15 Jeesuksen kaste
Luuk. 5: 1-11 Jeesus kutsuu Pietarin ja muut opetuslapset
Luuk. 19: 28-40 Jeeus ratsastaa Jerusalemiin
Matt. 26: 47-56 Jeesus vangitaan
Matt. 27: 11-26 Jeesuksen tuomio
Luuk. 23: 32-49 Jeesuksen kuolema
Luuk. 24: 1-12 Jeesuksen ylösnousemus

Jeesuksen opetukset
Matt. 22: 34-40 Rakkauden kaksoiskäsky
Luuk. 11: 25-37 Lähimmäisen rakkaus
Matt. 7: 1-14 Kultainen sääntö

Luentomateriaali:

Jeesuksen syntymä: Varmaankin osa teistä on kuullu tämän Raamatun kohdan joskus aijemminkin.Se usein luetaan joulu kirkossa, jolloin juhlitaan Jeesuksen syntymää. Jeesuksen vanhemmat Joosef ja Maria lähtevät Betlehemiin jossa Jeesus sitten syntyi, Marian raskaus ei kuitenkaan ollu aivan tavallinen, sillä Maria ei ollut tullut raskaaksi tavalliseen tapaan. Maria oli tullut raskaaksi Pyhän Hengen kautta. Enkeli ilmoitti Marialle mitä hänelle tulee tapahtuman ja myös kuinka suuren ihmeen hän tulisi synnyttämään. Jeesuksen synnyttyä hänen luonaan kävi paimenia, joille enkelit olivat ilmoittaneet hänen syntymästään. Jeesuksen luoma kävi myös kolme itämaan tietäjää, jotka toivat mukanaan kolme eri lahjaa. Kultaa, mirhamia ja suitsukeita. Sen aikainen kuningas Herodes sai myös tietää Jeesuksen syntymästä ja koska hän pelkäsi menettävänsä oman asemansa hän halusi surmata vasta syntyneen Jeesuksen. Jumala kuitenkin varoitti Maria ja Joosefi tästä ja he pakenivat Egyptiin. Jeesuksen lapsuudesta ei Raamatussa mainita paljoakaan, Raamatussa tuodaan ilme se kuinka Jeesus jo lapsen oli erilainen.

Jeesuksen kaste: Jeesuksen kastoi hänen oma serkunsa Johannes, jonka syntymän enkelit olivat myös ilmoittaneet Marialle samalla kun ilmoittivat Jeesuksen syntymän. Johannes oli Jeesuksne edellä kävijä, hän raivasi tietä Jeesukselle. Aivan niin kuin jakeissa 7-8 sanotaan: ¨Minun jälkeeni tulee minua väkevämpi, minä olen kastanut teitä vedellä, mutta hän kastaa teidät Pyhällä Hengellä¨. Näillä jakeilla tarkoitetaan Jeesusta. Kun Jeesus sitten tuli Johanneksen kastettavaksi Pyhä Henki laskeutui Jeesukseen kyyhkysen tavoin. Tämän takia kyyhky on Pyhän Hengen symboli ja usein kastekyntilöissä on kyyhkysen kuva. Kaste on kirkon rituaali, jossa Pyhä Henki yhtyy meihin. Kasteen jälkeen Jeesus sitten lähti autiomaahan koeteltavaksi. Johanne Kastajan tarina onkin sitten hieman surullisempi. Hänet vangittiin, koska oli moittinut sen hetkisen kuninkaan toimintaan ja loppujen lopulta mestautettiin. Jeesuksen kuultua serkunsa kuolemasta hän vetäytyy yksinäisyyteen suremaan Johanneksen kuolemaa.  

Jeesuksen opetuslapset: Jeesuksen valitsemat 12 opetuslasta toimivat erilaisia todistajina Jeesuksen opetuksille ja ihmeteoille. Vaikka he todistivat moneen kertaan Jeesuksen tekemiä ihmeitä, monet silti epäröivät, että oliko Jeesus todella Jumalan poika. Vasta pääsiäis tapahtumien jälkeen heidän uskonsa lopulta  vahvistui. Noihin tapahtumiin me pääsemmekin pian. Nämä 12 opetuslasta olivat Pietari, Andreas, Jaakob, Johannes, Filippus, Bartolomeus, Tuomas, Matteus, Jaakob, Simon ja Juudas.

Jeesus ratsastaa Jerusalemiin: Jeesuksen ratsaminen Jerusalemiin merkitsikin Jeesuksen matkan päättymistä. Jeesus ratsasti Jerusalemiin aasilla, eikä hevosella, joka olisi ollut kuninkaan arvoinen ratsu. Tuolla assilla ratsastaminen merkitsi sitä, että Jeesus oli erillainen kuningas. Hän oli Jumlan poika ja hän oli saapunut sovittamaan meidän syntimme. Jeesus ratsasti Jerusalemiin viettämään pääsisäistä ja myös viimeistä ehtoollista. Jeesus on aina tiennyt oman tarkoituksensa maan päällä, hän myös tiesi miten se tulisi päättymään. Onkin meilkein osuvaa sanoa, että Jeesus ratsasti kuolemaansa.

Jeesuksen vangitseminen, tuomio ja kuolema: Jaettuaan viimeisen ehtoollisen Jeesus matkasi opetuslastensa kanssa Öljymäelle rukoilemaan. Rukoillessaan Jeesusta alkoi melekin jopa pelottaa, mitä hänelle tulisi tapahtumaan ja pyysikin Jumalaa, muuttamaan hänen kohtaloaan. Jeesus kuitenkin tiesi, että hänen olisi kuoltava, jotta me muut saisimme iänkaikkisen elämän. Juudas saapui Jeesuksen luokse sotilaiden kanssa, ja he vangitsivat Jeesuksen. Jeesus vietiin ylipappien luokse, jossa päätettiin, että Jeesuksen on kuoltava. Hänet vietiin sen aikaisen maanherran Pilatuksen luokse, jotta hän tuomitsisi Jeesuksen kuolemaan. Pilatus kuulusteli Jeesusta, mutta ei itse nähnyt mitään syytä Jeesuksen tuomitsemiseksi. Joten hän päätti antaa kansan valita. Hän laittoi ehdolle Jeesuksen ja Barabbaksen, toinen heistä vapautuisi. Kansa huusi Barabbaksen vapaaksi ja tuomitsi Jeesuksen ristiinnaulittavaksi. Ja niin Jeesuksen viimeinen matka alkoi. Jeesus joutui kantamaan omaa ristiään, johon hänet naulittaisiin. Saavuttuaan Golgatalle tuli Jeesuken ristiinnaulitsemisen aika. Jeesuken kanssa ristiinanulittiin myös kaksi varasta, joista toinen pilkkasi Jeesusta, ja toinen pyysi anteeksi antoa. Loppujen lopulta Jeesus menehtyi ristillä, jonka seuraksena maailma pimeni, maa vavahteli ja tempelin väliverho repesi. Jeesus haudattiin kallioon hakattuun onkaloon, joka siihenaikaan oli rikkaiden hauta. 

Jeesuksen ylösnousemus:Jeesuksen kuolema ei kuitenkaan ollut hänen elämänsä loppu. Oltuaan kuolleena kolmepäivää, hän nousi kuolleista. Ensimmäiset joille kerrotiin Jeesuksen ylösnousemuksesta olivat Madgalan Maria ja Jeesuksen äiti Maria, joille enkeli ilmoitti Jeesuksen ylösnousemuksen. Jeesus myös ilmestyi opetuslapsilleen moneen kertaan, mutta nämä eivät alkuun meinanneet tunnistaa Jeesusta. Loppujen lopulta Jeesus antoi opetuslapsilleen lähetyskäskyn ja astui sitten lopullisesti taivaaseen. Kuoltuaan Jeesus kuitenkin eli ja hän elää yhä.

-Miki

Kommentit