Yksittäisen rippikoulun toteutussuunnitelma

Yksittäisen rippikoulun toteutusuunnitelma pohjautuu seurakunnan laatimaan rippikoulun vuosisuunnitelmaan ja paikallissuunnitelmaan. Rippikoulun ohjaajatiimi laatii toteutusuunnitelman yhdessä. Ohjaajatiimiin kuuluvat nuorisotyöntekijät, papit ja kantorit. Diakoniatyöntekijä kertoo omasta toiminnastaan kevään kokoontumisissa tai osallistuu intensiivijakson diakonia-opetukseen. Rippikoulu toteutussuunnitelmaan kuuluu suunnitelma opetuksesta, rippikoulun turvallisuudesta, henkilöresurseissa, ruokailuista, majoituksista, aikatauluista, erilaisten vastuiden jakamisesta ja käytännön asioista. (Pornaisten seurakunta, 2018).

Toteutussuunnitelma

Rippikoulun toteutus alkaa syyskussa, jolloin nuorille käydään esittelemässä ja kertomassa mitä rippikoulu on ja mistä siinä on kyse. Esittelyiden jälkeen tulevan kesän leiriläisille lähetetään sähköinen ilmoittautumislomake, jonka täyttämiseen ja palauttamiseen on varattu kaksi viikkoa.

Ilmoittautumisten jälkeen nuoret jaetaan kesän eri rippikouluihin ja tästä alkavat jokaisen rippikoulun omat tapaamiset. Rippikouluille on varattu kaksi yhteistä tapahtumaa, jotka ovat rippikoulukonsertti ja teemapäivä lähetyksestä ja diakoniasta (Diakoniatyöntkeijä osallistuu teemapäivään).

Rippikoulu tapaamiset

Kun jokainen tuleva rippikoululainen, on jaettu omiin rippikouluihin, aloittavat rippikoulut omat yhteiset tapaamiset. Taapamisten tavoitteena on, että tulevat rippikoululaiset tutustuvat oman rippikoulunsa työntekijöihin (pappi, nuorisotyöntekijä ja kausityöläinen) ja isosiin. Työntekijät ja isoset oppivat tuntemaan myös tulevat rippikoululaiset. Tapaamisissa luodaan jo tulevan rippikoulun yhteishenkeä.

Yhteiset tapahtumat

Rippikouluryhmille on suunniteltu kaksi yhteistä tapahtumaa, jonne kaikki kesän rippikoulut osallistuvat. Tapahtumat ovat rippikoulukonsertti ja teemapäivä lähetys- ja diakoniatyöstä.  Rippikoulukonsertissa tutustutaan hengelliseen musiikkiin muussakin muodossa kuin pelkästään virsien. Teemapäivä toteutetaan EscapeRoom tyyllisenä opetuksena, jossa rippikoulun ryhmät kiertävät erillaisia pakohuoneita, joissa käsitellään lähetys- ja diakoniatyön teemoja.

Opetus

Jokaiselle kesän rippikoululle on suunniteltu samanlaiset oppimissisällöt, jossa käsitellään; minä ja seurakunta, Raamattu ja rukous, Jumala (Jumala, luoja ja ylläpitäjä), meidän maailmamme (elämän arvot ja valinnat), säröillä oleva maailma (synti ja armo), Jeesuksen elämä ja opetukset, Pyhä Henki (kaste ja kummius), välitän, pidän huolta, rakastan (ystävyys ja ihmissuhteet), konfirmaaatio opetus ja minun seurakuntani. Rippikoulun opetuksen tarkoitus on vahvistaa nuoren kastetta, tehdä nuoresta Jeesuksen opetuslapsi sekä kirkon jäsenen. Opettamiseen käytetään erilaisia opetustekniikoita, jolla huomioidaan erilaiset oppijat ja näin varmistetaan, että nuoret sisäistävät opetuksen.

Turvallisuus

Rippikoulujen intensiivijaksosta on tehty turvallisuusasiakirja, jolla pyritään ennakoimaan kaikki mahdolliset vaaratilanteet.

Ruokailu ja majoitus

Kesän rippikoulujen intensiivijaksot toteuvat Vasikkasaaren leirikeskuksessa, jonne saavutaan yhteiskuljetuksella. Leirikeskuksessa kesän leiriläiset majoitetaan pihalla oleviin aittoihin ja jokaiseen aittaan sijoitetaan myös leirillä toimiva isonen. Työntekijät majoiteetaan päärakennuksen majoitustiloihin, jonne myös majoitetaan leirillä toimiva yövahti. Leirin aikana ruokailusta vastaa seurakunnan oma keittiöhenkilökunta, joka valmistelee ja tarjoilee aamupalan, lounaan, välipalan ja päivällisen leirikeskuksen keittiössä. Keittiöhenkilökunta valmistelee päivän aikana iltapalan, jonka leirin työntekijät tai työtekijöiden määräämät vastuuhenkilöt ottavat esille ja siivoavat pois.

Aikataulut 

Rippikoulujen aikataulut on merkattu vuosikelloon, ensimäisestä tapaamisesta aina konfirmaatioon asti. Jokaisen rippikoulun intensiivijaksolle on laadittu samanlainen viikko-ohjelma, jota leirillä seurataan ja noudatetaan. Työntekijät voivat tehdä muutoksia viikko-ohjelmaan, jos siihen tulee tarve.

Henkilöresursit ja vastuut

Kesän rippikoulut koostuvat 22 rippikoululaisesta, 7 vapaaehtoisesta (5 isosta, 18v. isosten isonen ja 18v. yövahti). Jokaisella rippikoululla on kolme seurakunnan työntekijää: pappi, nuorisotyöntekijä ja kausityöntekijä. Intensiivijaksolle henkilömäärään lisätään keittiöhenkilökunta ja leirikeskuksen isäntä ja apuisäntä. Leirin turvallisuuteen liittyvät vastuut jaetaan seurakunnan työntekijöiden kesken. Työntekijöiden vastuulla on leirillä toteutettava opetus ja leiri jumalanpalvelukset (leirijumalanpalvelukset voidaan toteuttaa yhdessä rippikoululaisten ja isosten kanssa). Vapaaehtoisten nuorten vastuulle on uskottu iltaohjelmien ja iltahartausten suunnittelu ja toteutus.

-Miki

Lähteet:

Pornaisten seurakunta. 2018. Pornaisten seurakunnan paikallisuunnitelma. Saatavissa: https://pornaistenseurakunta-fi-bin.directo.fi/@Bin/fe28902636887655447ea936e7857b17/1585901000/application/pdf/300524/Liite%202%20RPK%20paikallissuunnitelma%202019.pdf. Viitattu 2.4.2020


Kommentit